Iconische Chipperfield-toren bereikt zijn finale hoogte

Traditionele meiboom geplaatst op Leuvens woonproject Hertog I

De woontoren van het Hertog I-project op de Hertogensite in Leuven heeft zijn finale hoogte bereikt. Om dat te vieren plaatsten de arbeiders zopas een traditionele meiboom op de 51 meter hoge en dertien verdiepingen tellende toren. Daarmee is de ruwbouwfase voltooid. In het voorjaar van 2024 ontvangt de woontoren dan zijn eerste bewoners.

Waar vroeger het Sint-Pietersziekenhuis stond, hertekent een slanke en minder hoge woontoren Hertog I de Leuvense skyline. De toren telt 25 appartementen met bovenaan een penthouse. Aansluitend komen er nog eens 9 stadswoningen en een gebouw met 6 appartementen. ​

“De bouw van de woontoren zit volledig op schema. Na iets meer dan een jaar na de sloop van het Sint-Pietersziekenhuis brengt dit bijzondere gebouw van 51 meter en 13 verdiepingen de metamorfose van wat ooit een grijze betonnen parking was naar een levendige stadsbuurt in een stroomversnelling. De komende maanden werken we minutieus voort aan de afwerking van het gebouw.” Erik Van Hoof, CEO Resiterra

In aanwezigheid van schepen van ruimtelijke ordening Carl Devlies (cd&v) en de projectpartners plaatste ​ ontwikkelaar Resiterra naar aloude bouwvakkerstraditie zopas een meiboom op de bovenste verdieping van Hertog I. De meiboomviering markeert het einde van de ruwbouwfase en wil een voorspoedig verloop van het verdere bouwproces garanderen. Die ruwbouwfase startte in mei 2021 en in april 2022 is de kelderstructuur met 2 ondergrondse verdiepingen gefinaliseerd. Sindsdien kwam er ongeveer elke maand één extra verdieping bij.

"De toren maakt deel uit van het ruimtelijk uitvoeringsplan Hertogensite, dat veel belang hecht aan architecturale en ruimtelijke kwaliteit. Daarom maakten we op deze gebetonneerde site niet alleen plaats voor diverse woonvormen, maar ook voor groene gemeenschapsvoorzieningen. Zo zorgen het park, de nieuwe wandelpaden en brugjes voor veel betere verbindingen en vormen ze tegelijk een aantrekkelijk kader voor de smeltkroes van cultuur, erfgoed, handel en zorg in dit deel van de Benedenstad.” Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid Leuven

Eerste Chipperfield in Vlaams-Brabant

Hertog I komt van de tekentafel van het wereldvermaarde architectenbureau David Chipperfield Architects. Voor de gerenommeerde architect is het nog maar het vijfde gebouw in ons land dat hij ontwerpt en het eerste met zijn wereldvermaarde signatuur in Vlaams-Brabant. In maart won de geridderde Brit nog de Pritzker Prize, één van de belangrijkste internationale architectuurprijzen.

"Het is een spannend moment om de woontoren zijn volle hoogte te zien bereiken en zijn plaats in te nemen in de Leuvense skyline. Gezien zijn centrale ligging binnen het masterplan zal Hertog I een symbool worden van deze nieuwe wijk. Terwijl het gebouw inspeelt op het park, definiëren de herenhuizen een nieuwe straat die parallel loopt aan de historische stadsmuur. Samen vormen deze twee elementen een samenhangend geheel dat zal bijdragen aan de ontsluiting van de site en de re-integratie ervan in de omringende stad". - David Chipperfield Architecten Londen

Het totaalproject voorziet nieuwe wandelpaden en brugjes, een ruime fietsenstalling voor 88 fietsen en groene rustpunten in de omgeving. Naast de woonunits ​ – voornamelijk twee- en drieslaapkamerappartementen – komt er op grondniveau een grote inkomhal en een fitnessruimte voor de bewoners. In de foyer aan de inkomhal wordt ook een box voor de levering van pakjes geïnstalleerd. Onder de nieuwe appartementen komt een ondergrondse parking van twee verdiepingen, goed voor in totaal 48 parkeerplaatsen. Op die manier wil Resiterra alle auto’s van de bewoners uit het straatbeeld houden en de nieuwe stadswijk volledig autoluw maken.

Warmtenet

Ook deze woontoren wordt op het geothermisch net aangesloten, net zoals de andere gebouwen op de site. Zo’n netwerk gebruikt aardwarmte om de gebouwen en woningen te verwarmen. Om die aardwarmte uit de grond naar boven te halen, worden 300 boringen op de ganse site voorzien – waarvan de helft reeds geboord is - tot wel 150 meter diep. Het geothermisch netwerk zorgt voor verwarming en in de zomer voor verkoeling op een natuurlijke manier.

Intussen zijn ook alle woningen en appartementen verkocht. Tegen het voorjaar van 2024 zouden de eerste bewoners er kunnen intrekken.

 


Meer nieuws?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Hertogensite?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief!

Schrijf mij in

Meer weten?

Laat jouw gegevens achter en wij contacteren jou zo spoedig mogelijk

Stel hier jouw vraag