Hertogensite

Onbekend, onbemind: het verborgen erfgoed van Leuven

Met Open Monumentendag wordt ons erfgoed komende zondag weer volop in de schijnwerpers gezet. Maar wist u dat er in heel Vlaanderen, en zeker ook in Leuven, heel wat erfgoed letterlijk verstopt zit? Dit zijn de drie meest opmerkelijke historische pareltjes in Leuven die nog teveel verdoken blijven.

1. De Middeleeuwse tolpoort van bisschop Jansenius

Het nieuwe Janseniuspark, vlakbij het Paridaensinstituut, is misschien nog niet zo gekend, maar loop er zeker eens langs. Want opmerkelijk genoeg: het legt een grotendeels onbekend stuk van het Middeleeuwse Leuven bloot. Het park sluit namelijk aan op de 12e eeuwse Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, die tot voor kort amper zichtbaar waren voor het grote publiek. “De twee torens vormden in de Middeleeuwen de waterpoort aan de stadsomwalling, waarlangs de schepen Leuven binnenkwamen”, vertelt Erik Van Hoof, CEO van Resiterra die het erfgoed opnieuw zijn plaats gaf met de ontwikkeling van het Janseniushof. “De Janseniustoren was ooit de verblijfplaats van de Zuid-Hollandse bisschop Jansenius die er zijn intrek nam tijdens de 17e eeuw en de toren naar zichzelf vernoemde. Vandaag is de vzw Leuvense Katholieke Scholen er gevestigd.”

2. Oude stadsmuur, teken van macht en prestige

Op de Hertogensite, vlak bij de Minderbroedersstraat en de Kapucijnenvoer, is er nog een klein stuk van de oude Leuvense stadsmuur te zien. Een zeldzaamheid, die binnenkort in ere wordt hersteld. Erik Van Hoof: “De hele stadsmuur dateert uit de 12e eeuw en was vroeger zo’n 2700 meter lang, wat echt indrukwekkend was. Zeker met 31 torens, 11 poorten en 2 waterpoorten was de omwalling een teken van macht en prestige. Intussen zijn er al ontzettend veel delen van de lijvige muur gesloopt, maar gelukkig zijn er nog enkele restanten die vaak verstopt zitten achter een heleboel onkruid. Op de Hertogensite proberen we nu een deel van de stadsmuur terug te geven aan het publiek.”

3. Zeldzame anatomische aula’s

Eveneens ter hoogte van de Minderbroedersstraat en de Kapucijnenvoer kan je niet één maar drie zeldzame en goed bewaarde anatomische auditoria terugvinden. Dat zijn aula’s uit de 19e eeuw waar chirurgijnen 200 jaar geleden lijken opensneden, zodat studenten geneeskunde de lichaamsanatomie in levende lijve konden bestuderen. “De auditoria werden gebruikt op het einde van de 19e eeuw en hebben werkelijk geschiedenis geschreven,” zegt Van Hoof. “In één van deze auditoria komt er binnenkort het nieuwe museum HistarUZ van het UZ Leuven. Je zal er meer te weten komen over het ontstaan van het universitaire ziekenhuis en over de geschiedenis van de anatomie.”

Interesse? Kom zeker eens langs bij Resiterra, wij informeren je graag over het erfgoed op onze sites. 

Interesse in het project Hertogensite?

Vul dan hieronder uw gegevens in. Zo blijft u als eerste op de hoogte van relevant nieuws rond het project. Resiterra informeert de gemeenschap via diverse kanalen over de voortgang van Hertogensite zodat u nauwgezet de werkzaamheden kunt volgen.